Untire: uitgeroepen tot een van de beste kankerapps wereldwijd

Untire: uitgeroepen tot een van de beste kankerapps wereldwijd 150 150 Untire

30 maart 2021

Untire: uitgeroepen tot een van de beste kankerapps wereldwijd

De Nederlandse app Untire tegen vermoeidheid bij kanker is door de Britse onderzoeksorganisatie ORCHA uitgeroepen tot één van de vijf beste digitale oplossingen voor mensen met kanker ter wereld.

Door Vonk van Untire is opgetogen over  de erkenning van deze vooraanstaande onderzoeksorganisatie. “Het is een erkenning dat we op de goede weg zijn. Wij willen bereiken dat niemand met kanker meer vermoeid hoeft te zijn. Bij de ontwikkeling van de app hebben we steeds geluisterd naar de behoeften van gebruikers en dat gecombineerd met onze klinische ervaring en wetenschappelijke input. Daarnaast hebben we voortdurend gekeken naar andere belangrijke aspecten, zoals gebruikersgemak, klinische validatie en  veiligheid’’ stelt Door Vonk. ’’Het is geweldig dat ons werk ook op die  gebieden heel hoog scoort.’’

Rapport digital health

ORCHA is Europa’s grootste onafhankelijke onderzoeker van digitale zorgapps. De organisatie werkt intensief samen met de NHS bij het opstellen van criteria voor betrouwbare apps, en werkt hiervoor inmiddels ook samen met organisaties in andere Europese landen, zoals het NELL in Nederland.

ORCHA heeft 3.206 apps die mensen met kanker ondersteunen en in de app stores staan, beoordeeld. De onderzoeksorganisatie, die nauw samenwerkt met de NHS, de Britse GGD, heeft de beoordelingen gebundeld in het rapport Digital Health.

Er kwamen slechts 190 apps door de eerste schifting. De apps zijn vervolgens beoordeeld op meer dan 350 criteria, waaronder betrouwbaarheid, relevantie, gebruiksvriendelijkheid en klinische validatie. Slechts een kwart van de onderzochte apps krijgt een voldoende. ORCHA licht in het rapport vijf apps uit – waaronder Untire (als enige van de vijf uit de zwaarste categorie) – die een excellente score behalen op alle getoetste criteria.